Ucho sowy, ptasia grypa i odrobaczanie weza

Wczoraj do szpitala trafila uszatka mauretanska z przestrzelonym skrzydlem (jakis pajac celowal do niej z wiatrowki), ktora niestety musielismy uspic, gdyz staw lokciowy byl kompletnie rozdrobniony. Niemniej, przed zaniesieniem jej do miejsca, ktore nazywam miejscem spiacych zwierzat dokladnie ogladnelam ptaka, gdyz nigdy nie bylo mi dane przyjrzec sie sowie z takiej bliskiej oleglosci. Bardzo duzo uwagi przywiazuje zawsze do szacunku z jakim nalezy sie obchodzic z martwymi zwierzakami, gdyz mozemy sie od nich dalej bardzo duzo nauczyc.

Zwroccie uwage na zdjecie po prawej – tak wyglada sowie ucho. Oczywiscie, wiedzialam, ze sowy maja genialny sluch, gdyz poluja noca, jednak nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze ich uczy maja tak olbrzymie rozmiary! Sa ulokowane bezposrednio przy oczach, ktorze rowniez sa olbrzymie.

Dzisiaj rano udalismy sie do kwarantanny golebi w Marlboro pod Johannesburgiem, gdyz niedlugo zblizaja sie coroczne wyscigi golebi. Slyszalam, ze niedlugo maja przybyc takze ptaki z Polski :) W tym roku startuje ponad 30 krajow! Na miejscu pobralismy wymaz z wola i kloaki od 60 ptakow z Kanady w celu przebadania ich pod katem wirusa ptasiek grypy. Wymazy trafily juz do naszego laboratorium, gdzie przechodza analize.

Ceny golebi wyscigowych osiagaja astronomiczne sumy, stado, ktore badalismy liczylo troche ponad 150 osobnikow i dowiedzialam sie, ze jego wartosc to ok 4-5 milionow randow (ok. 1 mln zl)! O wielkim prestizu tego sportu swiadczy tez fakt, ze udzial w zawodach kosztuje 1000 dolarow, a zwierzaki sa badane pod katem licznych chorob i otaczane bardzo troskliwa opieka hodowcow. Kibicuje polskim golebiom!!! :)

Przed chwila do kliniki trafily dwa osmiomiesieczne wezyki zbozowe. Samiczka nie je od 3 tygodni, wiec dr le Grange podejrzewa pasozyty. Zaaplikowalismy im srodki na odrobaczenie i troche witamin, gdyz sa odrobine male jak na swoj wiek  (samiec 160g,  samica 100g). Mam nadzieje, ze kuracja pomoze!

Dorosle weze zbozowe dorastaja do 130 cm i ok. 400-500 g, pochodza z Ameryki Polnocnej i odzywiaja sie malymi jaszczurkami i gryzoniami. Nie sa jadowite, naleza do rodziny wezowatych.

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s