Co robia tygrysy bengalskie w Afryce?

Sprowadzono je tutaj w polowie lat 90-tych, aby odtworzyc wymierajaca populacje. Tygrysy swietnie czuja sie na sawannie, gdyz afrykanskie warunki sa dosyc podobne do ich naturalngo srodowiska w Indiach. Obecnie tygrysy zyja w zamknietych rezerwatach, niemniej niestety coraz czesciej sa trzymane w niewoli przez prywatne osobe i sa przeznaczane na tzw. ‚cage hunting’. Najpierw tygrysy sa hodowane przez kilka-kilkanascie miesiecy w bardzo zlych warunkach, czesto sa nieodpowiednio karmione, ich utrzymanie jest traktowane calkowicie po kosztach, aby jak najwiecej zaoszczedzic. Kiedy juz podrosna sa przeznaczane na polowania, gdzie sa zabijane przez bogatych turystow z bardzo malej odleglosci. Ten proceder niestety cieszy sie coraz wiekszym powodzeniem, w zwiazku z tym, ze przynosi ogromne zyski dla hodowcow.

Wczoraj do naszej kliniki trafily dwie mlode samice tygrysa bengalskiego. Duzo czasu zajelo ich ujarzmienie, gdyz sa kompletnie dzikie i agresywne mimo swojego mlodego wieku. Ze wzgledu na to, ze byly bardzo zle zywione stwierdzono u nich mlodzienczy zanik kosci. W wyniku niedoborow wapnia i innych mineralow i witamin doszlo u nich do wydelikacenia koscca i w efekcie wielu zlaman. W szpitalu przeszly zabieg usuniecia kilku zlamanych zebow, a takze wykonano niezbedne badania krwi i moczu. Najblizsze miesiace samice spedza pod troskliwa opieka lekarzy w zoo w  Pretorii, gdzie beda dochodzic do siebie i przybierac na wadze.

Tygrys bengalski (Panthera tigris tigris) jest najliczniejszym podgatunkiem tygrysa i najwiekszym ze wspolczesnie zyjacych kotowatych. Ich naturalny zasieg wystepowania obejmuje lisciaste lasy i laki Indii, Bangladeszu, Nepalu, Bhutanu, a takze zachodnich Chin i Birmy. Wystepuja rozne odmiany kolorystyczne tygrysa od pomaranczowo-czarnej z czarnymi pregami, po odmiany bez preg, albinotyczne i melanistyczne. Co ciekawe, skora tygrysa rowniez jest pregowana.

Dojrzale samce osiagaja niecale 3 metry dlugosci wraz z ogonem przy masie ciala ok 220-230 kg, a samice 250 cm dlugosci przy masie ok 140 kg. Tygrysy sa zwierzetami terytorialnymi, co sprawia, ze w wyniku niszczenia ich naturalnych siedlisk liczebnosc ich populacji  spada z roku na rok. Obecnie sa wpisane na liste zwierzat zagrozonych wyginieciem.

Tygrysy poluja glownie noca, skradajac sie do ofiary od tylu. Poluja glownie na wieksze zwierzeta jak np. bawoly skaczac na nie z bliskiej odleglosci. Mimo swoich rozmiarow, sa praktycznie niewidoczne w trawie. Ciaza o tygrysa trwa ok. 15 tygodni, samica rodzi zazwyczaj od 2 do 4 mlodych, ktore przez pierwsze 10 dni sa slepe. Mlode ssa mleko matki przez 8 tygodni, zas 11 miesieczne tygrysy sa juz w stanie same polowac.

About these ads

Jedna uwaga

Dodaj komentarz

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s